Vinç Çeşitleri Nelerdir?
SABİT VİNÇ : Belli bir yere kurulmuş olan vinçlere sabit vinçler denir. Sabit vinçler sadece kaldırma , indirme hareketinde bulunurlar ayrıca özel tekerlek tertibatuyla yatay olarak yürüme hareketine sahip halede getirilebilir. Sabit vinçler liman,tersane ,garaj vb. ağır sanayilerde kullanılır.Sabit vinçlerin maksimum kaldırabileceği yük 2-10 ton arasıdır
KULE VİNÇ : genellikle şantiyelerde sabit ya da hareketli taşıyıcı üzerinde ağır yüklerin yatayda ve düşeyde taşınmasını sağlayan makinedir. kule vinç ,kule gibi yükselen bir gövdesi olduğundan bu şekilde isimlendirilmiştir.Ağırlık dengelemesi için makinenin arka ucuna ağır taş betonlar konulmaktadır.Kule vinçler kendi başlarına ayakta durabildikleri gibi bina yükseldikçe onunla beraber yükselirler. Yapıya çeşitli aralıklarla atılan bağlantı ankrajlarıyla sabitlenirler. Kule vinçler yükseltilmek istendiğinde orta kısımlarında bulunan ekleme bölümünün vinci ortadan ayırıp yükseltir, bu oluşan yeni boşluğa vinç dışarıdan gelen ek parçayı kaldırıp yanaştırır. Yanaşan parça içe alınıp monte edilir ve bağlanır.Kule vinçlerin lastik tekerlikli kule vinçler, raylı kule vinçler gibi çeşitleri vardır. Kule vinçlerin paletli lastikli tekerlikli tipleri de mevcuttur.
KURTARICI VİNÇ : Kurtarıcı vinçler esas olarak lastik tekerlikli olarak , bumu şasi ortasına monte edilmiş , taşıyıcı özelliği olan bir makinedir.Kurtarıcı vinçler kaza yapmış araçların,suya batmış olan gemi ve diğer araçların,taşınması ve kaldırıp indirilmesinde önemli rol oynamaktadır.Bom uzunlukları 10-40 m, kapasiteleri de 10-60 ton arasında değişir.
MOBİL VİNÇ : Hareketli hale geçebilen vinç çeşitidir. Sabit bir noktada iş yapma zorunluluğunda olmayan vinç türüdür.Mobil vinç yer değiştirerek de değişik mekanlarda görevini yerinde getirebilir.
SEPETLİ VİNÇ : İnsanların doğal yollardan ulaşamayacakları yere , personel ulaştırmak için kullanılan bir vinç çeşitidir. Sepetli platform personel yükseltici olarak kullanılan bu vinçler , işletmelerin , bireylerin yada özel ihtiyacı olan kişilerin yüksekte olan işlerini kolaylaştırmak için kullanılan makinelerdir.
LASTİK TEKERLİKLİ VİNÇLER : Genellikle bir kamyon üzerine monte edildiği için nakil kolaylığından çeşitli işlerde kullanılırlar.Vinç aparatı araç üzerinde olduğundan dolayı yumuşak arazilerde kullanılmazlar ve aracın geçebilecek olduğu yerlerde kullanılırlar.
PALETLİ VİNÇLER : Paletli vinç , lastik tekerlikli vinç ‘in aksine palet yardımıyla yumuşak arazilerde rahatlıkça kullanılabilen makinelerdir.
PERGEL VİNÇ : Kısa mesafelerde özellikle bir yada birkaç tezgahta kullanılmak maksadı ile imal edilen araçlardır. Duvara yada zemine ayak yardımıyla monte edilebilirler.Maksimum 4 metre ve 5 ton a kadar standart kapasiteleri vardır.
TELESKOPİK VİNÇLER : Düşey yada yatay hareketlerle ağırlıkların yerini değiştirebilen makinelerdir.BUM uzunlukları 10-40 metre arası , ağırlık kapasiteleri ise 10 – 60 ton arasında değişebilmektedir.
PORTAL KÖPRÜLÜ VİNÇLER : Genelde demir ticareti , inşaat ve çelik konstrüksiyon ile ilgili sektörlerde depolama işlemleri için kullanılırlar. Portal vinç, kolonlar üzerine raylar yerine yere döşenmiş raylar üzerinde hareket eder.Kendi aralarında yüksekliklerine,açıklıklarına ve tonajlarına göre ayrışırlar.
Son Yorumlar